Výrobky

Chufa, tigrie oriešky alebo zemná madľa….takmer neznáma superpotravina

Tigrie orieškynie sú na trhu žiadnou novinkou. Tieto jedlé hľuzy šachora jedlého alebo zemnej mandle sa pestujú už celé tisícročia po celom svete, vrátane Egypta alebo Ameriky. V Španielsku je obľúbeným letným nápojom „horchata“ a posedenie v „horchaterii“ patrí k miestnemu koloritu.

jogurt

Ich chuť pripomína kokos aj mandle a svoj názov získali podľa zvrásneného povrchu hľuzy. Môžete ich chrumkať čerstvé hneď po vykopaní zo zeme, pečené, varené alebo v dezertoch. Alebo ich môžete využiť v receptoch pri zdravom a nízkokalorickom spôsobe stravovania

Po zomletí a usušení sú tiež predávané ako výživná a hodnotná múka s nepopierateľnými benefitmi pre zdravie. Oriešky sú už od nepamäti vysoko cenené pre veľké množstvo vlákniny, nízky obsah kalórií a tukov, obsahujú tiež minerály ako horčík, fosfor, draslík a vitamíny C a E. Vláknina v podobe škrobových vlákien napomáha úbytku hmotnosti a udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi.
50 kusov orieškov vám dodá 120 kalórií, 10g vlákniny, 9g sacharidov, množstvo vitamínov a minerálov a 7g tukov.

jahodový krém

Jediným mínusom môže byť intolerancia pre osoby, ktoré musia dodržiavať bezzvyškovú diétu alebo majú syndróm dráždivého čreva.Ale aj v tomto prípade existuje riešenie, z orieškov sa dá jednoducho a ľahko pripraviť chutné a výživné rastlinné mlieko podobne ako z iných druhov známych orechov.

Recept na prípravu „horchaty“
1 a ½ l vody
200g tigrích orieškov
štipka škorice
vanilkový lusk
½ kávovej lyžičky strúhanej citrónovej alebo limetkovej kôry
ľubovolné sladidlo (cukor, stévia, javorový sirup, med)

arašídy

Postup:
1) Oriešky namočte cez noc do vody
2) Ráno vodu zlejte, polovicu orieškov spolu zo škoricou, citrusovou kôrou a vanilkou vsypte do mixéra a prilejte cca ¾ litra vody. Poriadne premixujte a preceďte cez sitko alebo gázu do pripravenej nádoby.
3) Vzniknutú drvinu znova vsypte do mixéra, dolejte zvyškom vody a ešte raz mixujte.
4) Znova preceďte a vzniknuté mlieko prelejte k prvej várke. Podľa chuti oslaďte a dajte do chladničky vychladiť. Podávajte s ľadom a slamkou.
5) Drvinu môžete usušiť a pridať do pečenia. Horchatu môžete dochutiť na množstvo spôsobov: kakaom, čokoládou či ovocím.

Written by